На
порозі грип
Клінічні ознаки грипу
* Головний
біль
* Біль
у м’язах
* Біль
у горлі
* Підвищення
температури тіла
* Кашель
* Нежить,
закладання носа
* В
окремих випадках – блювота і понос
Як можна заразитися вірусом грипу?
Від іншої хворої людини повітряно –
краплинним, повітряно – пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться
від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному
контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів)
Як довго є заразним хворий на грип?
Інфекційний
період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо
клінічні симптоми хвороби зберігаються, то до їх зникнення.
Як попередити зараження грипом?
- Уникати контакту з
особами, що мають прояви грипозної інфекції
- Обмежити відвідини місць
великого скупчення людей
- Часто провітрювати
приміщення
- Часто мити руки з милом
- Прагнути не торкатися
очей, носа або рота немитими руками
- Уникати обіймів,
поцілунків і рукостискань
- Прикривати ніс і рот при
чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання
потрібно викинути
-
Якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не
менше двох метрів
Що робити, якщо дитина захворіла на грип?
- При перших ознаках
захворювання дитину необхідно покласти у ліжко і викликати лікаря;
- Залишити хвору дитину
вдома, окрім тих випадків, коли їй потрібна термінова медична допомога. Не
відправляти дитину до дошкільної установи;
- Хворі на грип небезпечні
для оточуючих і повинні бути негайно ізольовані. Неприпустима їх поява в
громадському транспорті, дитячих колективах та інших місцях масового
перебування людей;
- Хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою,
виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни;
- Не допускати контакту
хворого із здоровими членами сім’ї, окрім тих, хто доглядає за ним;
- Особа, що доглядає за
хворим, повинна носити марлеву пов’язку або разову маску, яку потрібно
міняти кожні 4 години. Після кожного контакту з хворим необхідно ретельно мити
руки з милом;
- Маска повинна бути
одноразовою, яку після зміни потрібно викинути в корзину, або багаторазовою,
яку після прання необхідно ретельно прасувати гарячою праскою;
- Проводити провітрювання
приміщення декілька разів на добу ;
- Щодня робити вологе
прибирання приміщень оселі;
- Повітря в приміщеннях
повинне бути достатньо вологим;
- Мати разові носові
серветки і корзину для використання серветок в межах досяжності хворого;
- Створити хворій дитині
комфортні умови. Вкрай важливим є спокій, постільний режим;
- Якщо у дитини лихоманка,
то їй необхідно дати жарознижуючі ліки (препарати парацетамолу або ібупрофену),
після цього викликати лікаря;
- До приходу лікаря давати
дитині пити багато рідини (сік, негазована вода, морс, компот тощо);
Не слід займатися самолікуванням.
Відповідне медикаментозне лікування
хворому призначає тільки лікар!!!
Які ознаки захворювання у дитини повинні
примусити
негайно звернутися за медичною допомогою
- Прискорене або утруднене
дихання
- Синюшність навколо рота,
інших шкіряних покровів
- Поява на тілі дитини
крововиливів (навіть дуже маленьких), носові кровотечі
- Висока температура тіла
- Відмова дитини від пиття
- Неможливість розбудити
дитину або відсутність її реакції на звертання
- Надмірне збудження
дитини або поява судом
- Поява блювоти, частого
рідкого стільця
- Скарги дитини на сильний
головний біль
- Відсутність
сечевипускання або сліз під час плачу
Профілактика грипу
- Прийом загальнозміцнювальних і
тонізуючих препаратів( екстракт елеутерококу, женьшеню), препаратів більш
вираженої імуномодулювальної дії - екстракт або пігулки
ехінацеї, імунсил, імунал).
- Прийом вітамінних комплексів або вітаміну С у дозі 0,5 г на добу
- Систематичне споживання цибулі, часнику, лимонів
- Дотримання належного повітряного режиму: постійне провітрювання
приміщень, їх ароматизація ароматичними оліями шавлії, чайного дерева тощо.
Щеплення,
проведене в потрібний час та в належному об’ємі живою (інтраназально) або
інактивованою вакциною (парентерально). Щепленню насамперед підлягають особи з
підвищеним ризиком розвитку ускладнень, з хронічними захворюваннями дихальної
системи, хворі на цукровий діабет тощо. Їх за бажанням можуть робити всі, хто
не має протипоказань.
У період епідемії рекомендується приймати амізон, афлубін,
антигрипін. Не забувайте про вітаміни.
У
зимовий період раціон малюка має бути висококалорійним, вміщувати багато
білків, вуглеводів і вітамінів. Рис, гречана та вівсяна каші, біле куряче й
індиче м’ясо, риба, нежирні свинина і яловичина мають складати основу
харчування.
І
звісно ж, не можна забувати про овочі й фрукти. Холодної пори року
найважливішим є вітамін С, який захищає дитячий організм від застуди. Його у
великій кількості містять петрушка, солодкий болгарський перець, брюссельська,
цвітна, білоголова капусти та шпинат. Аби максимально зберегти цінні речовини в
овочах, варіть їх не надто довго.
Найбільш
корисними фруктами взимку вважаються ківі, лимон, апельсин, грейпфрут і
мандарин. Якщо у малюка діатез чи алергія на ці фрукти, замінити їх можуть
морожені ягоди: суниці, малина, чорна смородина, аґрус.
Обережно: гепатит А !
Джерелом
інфекції при вірусному гепатиті А є хвора
людина, як з жовтушники так і безжовтушними формами захворювання. Вірус
гепатиту А передається через воду та харчові продукти, брудні руки, в місцях з
низьким рівнем санітарії, та особистої гігієни. Для цієї хвороби характерна
сезонність (весна - осінь).
Інкубаційний
період (від моменту потрапляння вірусу в
організм до появи перших клінічних проявів) складає 7 – 50 днів.
Вірус
гепатиту А (хвороба Боткіна, жовтуха) – це гостре інфекційне захворювання,
ураження печінки, і шлунково – кишкового тракту.
Симптоми захворювання:
* Підвищення температури;
* Пожовтіння
склер очей;
* Потемніння
сечі;
* Нудота;
* Втома;
* Блювота;
* Втрата
апетиту;
* Біль у животі;
Профілактика захворюваності
Отже, для попередження захворювання на вірусний гепатит А,
необхідно додержуватись простих правил:
- для пиття і приготування їжі – використовувати питну
бутильовану воду промислового виробництва або кип’ячену воду з централізованих
джерел водопостачання;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та
миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні
джерела, поверхневі води);
- при неорганізованому відпочинку для миття посуду і
рук використовувати кип’ячену воду;
- овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити,
обдавати окропом;
- строго дотримуватись правил особистої гігієни —
обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням,
після кожного відвідування туалету.
Комментариев нет:
Отправить комментарий