Лікарь радить

На порозі грип
Клінічні ознаки грипу
 * Головний біль
 * Біль у м’язах
 * Біль у горлі
 * Підвищення температури тіла
 * Кашель
 * Нежить, закладання носа
 * В окремих випадках – блювота і понос
Як можна заразитися вірусом грипу?
Від іншої хворої людини повітряно – краплинним, повітряно – пиловим шляхом (вірусні частки по повітрю переносяться від хворої людини до здорової під час розмови, кашлю, чхання), при тісному контакті (знаходження на відстані близько 2-х метрів)
Як довго є заразним хворий на грип?
     Інфекційний період (період, коли хворий небезпечний для оточуючих) при грипі  може бути протягом 7 днів від початку хвороби, але якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються, то до їх зникнення.
Як попередити зараження грипом?
- Уникати контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції
- Обмежити відвідини місць великого скупчення людей
- Часто провітрювати приміщення
- Часто мити руки з милом
- Прагнути не торкатися очей, носа або рота немитими руками
- Уникати обіймів, поцілунків і рукостискань
- Прикривати ніс і рот при чханні або кашлі одноразовою носовою серветкою, яку зразу ж після використання потрібно викинути
 - Якщо у людини є симптоми грипу, то необхідно триматися від нього на відстані не менше двох метрів
Що робити, якщо дитина захворіла на грип?
- При перших ознаках захворювання дитину необхідно покласти у ліжко і викликати лікаря;
- Залишити хвору дитину вдома, окрім тих випадків, коли їй потрібна термінова медична допомога. Не відправляти дитину до дошкільної установи;
- Хворі на грип небезпечні для оточуючих і повинні бути негайно ізольовані. Неприпустима їх поява в громадському транспорті, дитячих колективах та інших місцях масового перебування людей;
- Хворого необхідно розташувати в окремій кімнаті або огородити ширмою, виділити йому індивідуальний посуд, рушник, предмети особистої гігієни;
- Не допускати контакту хворого із здоровими членами сім’ї, окрім тих, хто доглядає за ним;
- Особа, що доглядає за хворим, повинна носити марлеву пов’язку  або разову маску, яку потрібно міняти кожні 4 години. Після кожного контакту з хворим необхідно ретельно мити руки з милом;
- Маска повинна бути одноразовою, яку після зміни потрібно викинути в корзину, або багаторазовою, яку після прання необхідно ретельно прасувати гарячою праскою;
- Проводити провітрювання приміщення декілька разів на добу ;
- Щодня робити вологе прибирання приміщень оселі;
- Повітря в приміщеннях повинне бути достатньо вологим;
- Мати разові носові серветки і корзину для використання серветок в межах досяжності хворого;
- Створити хворій дитині комфортні умови. Вкрай важливим є спокій, постільний режим;
- Якщо у дитини лихоманка, то їй необхідно дати жарознижуючі ліки (препарати парацетамолу або ібупрофену), після цього викликати лікаря;
- До приходу лікаря давати дитині пити багато рідини (сік, негазована вода, морс, компот тощо);
Не слід займатися самолікуванням.
Відповідне медикаментозне лікування

хворому призначає тільки лікар!!!
Які ознаки захворювання у дитини повинні примусити
негайно звернутися за медичною допомогою
- Прискорене або утруднене дихання
- Синюшність навколо рота, інших шкіряних покровів
- Поява на тілі дитини крововиливів (навіть дуже маленьких), носові кровотечі
- Висока температура тіла
- Відмова дитини від пиття
- Неможливість розбудити дитину або відсутність її реакції на звертання
- Надмірне збудження дитини або поява судом
- Поява блювоти, частого рідкого стільця
- Скарги дитини на сильний головний біль
- Відсутність сечевипускання або сліз під час плачу
Профілактика грипу

     - Прийом загальнозміцнювальних і тонізуючих препаратів( екстракт елеутерококу, женьшеню), препаратів більш вираженої імуномодулювальної дії -  екстракт або пігулки ехінацеї, імунсил, імунал).
    - Прийом вітамінних комплексів або вітаміну С у дозі 0,5 г на добу
    - Систематичне споживання цибулі, часнику, лимонів
    - Дотримання належного повітряного режиму: постійне провітрювання приміщень, їх ароматизація ароматичними оліями шавлії, чайного дерева тощо.
     Щеплення, проведене в потрібний час та в належному об’ємі живою (інтраназально) або інактивованою вакциною (парентерально). Щепленню насамперед підлягають особи з підвищеним ризиком розвитку ускладнень, з хронічними захворюваннями дихальної системи, хворі на цукровий діабет тощо. Їх за бажанням можуть робити всі, хто не має протипоказань.
У період епідемії рекомендується приймати амізон, афлубін, антигрипін. Не забувайте про вітаміни.
      У зимовий період раціон малюка має бути висококалорійним, вміщувати багато білків, вуглеводів і вітамінів. Рис, гречана та вівсяна каші, біле куряче й індиче м’ясо, риба, нежирні свинина і яловичина мають складати основу харчування.
      І звісно ж, не можна забувати про овочі й фрукти. Холодної пори року найважливішим є вітамін С, який захищає дитячий організм від застуди. Його у великій кількості містять петрушка, солодкий болгарський перець, брюссельська, цвітна, білоголова капусти та шпинат. Аби максимально зберегти цінні речовини в овочах, варіть їх не надто довго. 
      Найбільш корисними фруктами взимку вважаються ківі, лимон, апельсин, грейпфрут і мандарин. Якщо у малюка діатез чи алергія на ці фрукти, замінити їх можуть морожені ягоди: суниці, малина, чорна смородина, аґрус.



Обережно: гепатит А !
     Джерелом інфекції при вірусному гепатиті А є хвора  людина, як з жовтушники так і безжовтушними формами захворювання. Вірус гепатиту А передається через воду та харчові продукти, брудні руки, в місцях з низьким рівнем санітарії, та особистої гігієни. Для цієї хвороби характерна сезонність (весна - осінь).  
        Інкубаційний період  (від моменту потрапляння вірусу в організм до появи перших клінічних проявів) складає 7 – 50 днів.
        Вірус гепатиту А (хвороба Боткіна, жовтуха) – це гостре інфекційне захворювання, ураження печінки, і шлунково – кишкового тракту.


Симптоми захворювання:
  * Підвищення температури;
   * Пожовтіння склер очей;
   * Потемніння сечі;
   * Нудота;
   * Втома;
   * Блювота;
   * Втрата апетиту;
   * Біль у животі;
Профілактика захворюваності
Отже, для попередження захворювання на вірусний гепатит А, необхідно додержуватись простих правил:
- для пиття і приготування їжі – використовувати питну бутильовану воду промислового виробництва або кип’ячену воду з централізованих джерел водопостачання;
- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річки, озера, підземні джерела, поверхневі води);
- при неорганізованому відпочинку для миття посуду і рук використовувати кип’ячену воду;
- овочі та фрукти перед вживанням ретельно мити, обдавати окропом;
- строго дотримуватись правил особистої гігієни — обов’язково мити руки з милом перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після кожного відвідування туалету.




Комментариев нет:

Отправить комментарий